torstai 26. huhtikuuta 2012

Äntligen hemma

Photo by Riikka

Palasin eilen kotiin, työasioita hoidettuani, suurta intoa täynnä, sillä olin suunnitellut kylväväni kukkien siemenet yhdessä meidän 3veen kanssa. Mutta yleensä niin yhteistyökykyistä 3veetä ei tällä kertaa kiinnostanut apulaiskylväjän rooli, vaan heitteli mullat ja purkit pitkin pihaa ja kaatoi puutarhatontunkin mennessään - ei taas mennyt niinkuin Strömsöössä!

Sain kuitenkin multa- ja purkkisotkut siivottuani illalla kylvettyä kaikki mitä olin suunnitellutkin, kuten kelloköynnöksen ja kuuköynnöksen, ja istutettua freesian ja (3kpl) daalian sipulia. Olin kiireessä ostanut kolme daalia-pussia lukematta sen tarkemmin, ja luulin että pussissa olisi enemmänkin sipuleita, mutta ne olivatkin kiinni toisissaan! Kyllä mua nauratti kun sain sitten huimat kolme daaliaa istutettua! Aloittelija asialla!

Tein kylvötyöt ulkona maassa kyykkien ja tulipa taas mieleeni, että olisi niin hienoa jos ulkorakennuksen seinustalla olisi istutuspöytä valmiiksi näihin (ja muihinkin) sotkuisiin hommiin. Siinäpä taas pientä projektia itämään!

Katsotaan nyt mitä tästä esikasvatuksesta tulee, sillä tällaiselle kiireiselle ja aloittelevalle puutarhurille on jo haastetta siinä, että muistaa pitää mullat kosteana! Mietin miten kukat sopivat cottage garden -haaveisiini, ehkä lajien pitäisi olla perinteisempiä ja "maatiaisia", mitä luulet?

Mutta sitten tuli eteen seuraava (sisustuksellinen) ongelma: mihin laittaa pikku purkit odottelemaan kasvun ihmettä? Löytyykö teidän kotoa ikkunapaikkaa auringossa, jossa on tyhjää käyttämätöntä pöytätilaa tarpeeksi ja mahdollisuus pitää muovisia "kasvihuoneita" monta viikkoa? Hmmm... Pitäisikö tämä(kin) harrastus ottaa huomioon jo uudisrakennuksia suunniteltaessa tai viimeistään sisustussuunnitteluvaiheessa? Ehkä ei, sillä sain raivattua pöytätilaa tarpeeksi eri huoneista ja valjastin Plantagenista viime vuonna ostamani kokoontaitettavan "istutuspöydän" sen oikeaan käyttöön. Eikä tätä harrastusta onneksi montaa kuukautta kestä (riippuen tietysti puutarhurista) ja voihan kauniit vihertävät kasvinalut ottaa osaksi sisustusta, eikö?

Onnekseni tiistain Äntligen hemma -ohjelmassa puutarhuri Bosse Rappne näytti vaihe vaiheelta miten taimenia esikasvatetaan (Pääset ohjelmaan tästä! Osa 11, Ruotsin TV4). Mielestäni hyvä vinkki oli, että kun pienet taimenet koulitaan, ne istutetaan isompaan purkkiin niin syvälle multaan, että vain sirkkalehdet jäävät vähän mullan pinnan yläpuolelle. Siis varsi mullan alle, eipä olisi tullut mieleenikään! Silloin taimenista kasvaa tukevia varreltaan.

Muuten, jos olet menossa viikonloppuna Tukholmaan, voit käydä samalla ensimmäistä kertaa järjestettävillä Äntligen hemma -messuilla 30.4-1.5. Pääset messujen sivulle tästä!


Sirkkalehtiä odotellessa,
Riikka


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi todella hienoa, jos jättäisit kommenttisi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...