perjantai 23. maaliskuuta 2012

Paras lohikakkureseptini // Den bästa laxtårtan



Receptet finns också på svenska i slutet!

Eilen meillä oli tytön 9v-syntymäpäivät ja kokeilin uutta lohikakkureseptiä -hyvällä menestyksellä! Siitä tuli heti suosikkini. Kakku sai paljon kehuja ja yli puolet syötiin illan aikana. Onneksi jäi tälle illalle pieni iltapala valkoviinin kanssa herkuteltavaksi. Aivan valloittava valkoviinisuosikkini on portugalilainen kevyen pirskahteleva Casal Garcia, voin suositella kalaruoille ja seurusteluviiniksi, varsinkin kesäjuhliin. Tässä resepti, joka näyttää vaikealta, mutta on itseasiassa todella helppo! Tämä on oma muunnokseni monesta löytämästäni lohikakkureseptistä. Pohjassa käytin paikallista Maalahden limppua, aivan ykkönen lohen kanssa.

LOHIKAKKU

POHJA:
250g Maalahden limppua ilman reunoja
(tai vastaavaa leipää, myös ruislimppu käy, muttei maistu aivan yhtä hyvältä)
100g voita sulatettuna

TÄYTE:
1 prk (120g) smetanaa
1 prk (150g) ranskankermaa (creme fraiche)
300 g kylmäsavukirjolohta
1 dl hienonnettua ruohosipuli
1 dl hienonnettua tilliä
3/4 tl suolaa
½ tl mustapippuria
½ tl valkopippuria
7 kpl liivatelehteä
½ dl sitruunanmehua (tai esim. Sicilia-sitruunamehua)
4 dl vispikermaa (ostin vahingossa kuohukermaa, sekin toimi)

KORISTELUUN esimerkiksi
150g-200g valmiiksi viipaloitua kylmäsavukirjolohta
3 kovaksi keitettyä kananmunaa
1 sitruuna, ohuiksi renkaiksi leikattuna
nippu tilliä

Pohja:
1. Leikkaa leivästä reunat ja hienonna muruiksi (itse käytin sauvasekoitinta). Sulata voi ja sekoita hyvin leivänmuruihin.
2. Laita ison irtopohjavuoan, esim. 24cm, pohjan väliin leivinpaperi. Painele voi-muruseos irtovuoan pohjalle tasaisesti ja tiiviisti. Laita kylmään hetkeksi.

Täyte:
1. Laita liivatteet runsaaseen, kylmään veteen likomaan noin 10 minuutiksi.
2. Leikkaa sillä välin kala pieneksi silpuksi.
3. Sekoita lohisilpun sekaan smetana, creme fraice, mausteet, sekä tilli- ja ruohosipulisilppu.
4. Vatkaa kerma vaahdoksi.
5. Kuumenna sitruunamehu esim. pienessä juomalasissa mikrossa n. 30 sekunttia. Puserra liivatteista kylmä vesi pois ja sulata liivatteet yksi kerrallaan kuumaan sitruunamehuun. Anna hiukan jäähtyä. Sekoita mehu kerman sekaan ohuena nauhana.
6. Sekoita lopuksi kermaseos kalaseokseen.
7. Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja painele pinta tasaiseksi, sillä se jää näkyviin valmiissa kakussa. Peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 6 tunniksi tai seuraavan päivään.
8. Ota kakku jääkaapista ja pyöräytä muovisella lastalla kakku reunoista irti.
9. Koristele oman mielesi mukaan, reseptin koristeainekset ja -määrät ovat viitteellisiä. Netin kuvahaulla saat hyviä vinkkejä koristeluun.

Tarjoile kylmänä esim. buffetpöydässä tai vieraille iltapalana. Jos haluat "säännöstellä" menekkiä esim. juhlissa, leikkaa kakku valmiiksi tasakokoisiin paloihin ja koristele jokaisen palan kohta samalla tavalla, niin saat kakusta kauniin kokonaisuuden. Tällöin tarviset koristeluun enemmän aineksia.


LAXTÅRTA

BOTTEN:
250 g Malax limpa utan kanter (eller liknande bröd)
100 g smör

FYLLNING:
300g kallrökt lax
1 burk smetana
1 burk creme fraiche
1 dl hackad gräslök
1 dl finhackad dill
3/4 krm salt
½ krm svartpeppar
½ krm vitpeppar
7 gelatinblad
½ dl citronsaft
4dl vispgrädde

GARNERING, till exempel:
150-200g g rökt lax
citronskivor -eller klyftor
äggklyftor
dill

Botten:
1. Skiva brödet och smula det (i en matberedare). Smält smöret och blanda det med brödsmulorna.
2. Täck bottnen i en rund form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper och tryck ut brödmassan i formen. Låt formen stå kallt en stund.

Fyllning:
1. Lägg gelatinet i kallt vatten i minst 10 min.
2. Skär laxen i mindre bitar. Tillsätt creme fraiche, smetana, dill, gräslök och kryddorna.
3. Vispa grädden.
4. Värma citronsaft och smälta till gelatinbladen. Blanda saftet i grädden.
5. Blanda ihop grädd- och laxblanningar.
6. Fördela blandningen jämnt över botten och släta till ytan.
7. Låt tårtan stå kallt ca 6 timmar eller gärna över natten.
8. Inför servering: Lyft över tårtan på ett serveringsfat och garnera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi todella hienoa, jos jättäisit kommenttisi <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...